مشاهده همه 7 نتیجه

نمایش 9 24

کتاب های شبکه های اجتماعی راهنمایی برای بازاریابان

شبکۀ اجتماعی چیست؟

در کتاب های شبکه های (Social Network)  این مفهوم این‌گونه تعریف شده است: هر اجتماعی که با هدفی خاص شکل می‌گیرد، در واقع نوعی شبکۀ اجتماعی است. از آنجا که انسان موجودی اجتماعی است، شبکه های اجتماعی نیز از همان آغاز شکل‌گیری تمدن‌ها به وجود آمدند. رفته‌رفته با ظهور اینترنت و پیشرفت فناوری، شبکه‌های اجتماعی از دنیای واقعی پا به فضای مجازی گذاشتند و شبکه های اجتماعی مجازی یا شبکه های اجتماعی اینترنتی به وجود آمدند.

شبکه های اجتماعی اینترنتی با اهداف مختلفی به وجود می‌آیند که می‌توان به  ایجاد بستری برای گفت‌وگو، تعامل و تبادل نظر و نیز تسریع روند اطلاع‌رسانی و انتقال اطلاعات اشاره کرد. پس از رواج گستردۀ شبکه های اجتماعی مجازی، کاربردهای آن نیز گسترش یافت. شبکه‌های اجتماعی مجازی یا در بستر وب تغییرات زیادی در نوع ارتباطات و شیوۀ زندگی ایجاد کرده‌اند. امروزه شبکه های اجتماعی علاوه بر کارکردهای سابق، ابزاری هستند برای بازاریابی دیجیتال، درآمدزایی، افزایش آگاهی برند کسب‌وکارها و تعامل مثبت با مشتریان و مخاطبان.

 

انواع شبکه های اجتماعی

وقتی دربارۀ انواع شبکه های اجتماعی صحبت می‌کنیم شبکه هایی پرکاربردی نظیر اینستاگرام به ذهنمان خطور می‌کند، اما شبکه های اجتماعی متنوع‌تر و بیشتری وجود دارند. معمولاً شبکه‌های اجتماعی بر اساس نوع محتوایی که تولید می‌کنند دسته‌بندی می‌شوند. بر این اساس انواع شبکه های اجتماعی مجازی یا شبکه های اجتماعی اینترنتی عبارت‌اند از:

  • شبکه های اجتماعی تصویرمحور مانند اینستاگرام (Instagram) و پینترست (pinterest)
  • شبکه های اجتماعی ویدئومحور مانند یوتیوب (YouTube ) و تیک‌تاک (TikTok)
  • شبکه های اجتماعی بحث و گفت‌وگومحور مانند ردیت (Reddit ) و کورا (Quora)
  • شبکه های اجتماعی وبلاگی و انجمن‌محور مانند تامبلر (Tumblr ) و مدیوم (Medium )
  • شبکۀ اجتماعی متن‌محور مانند توئیتر (twitter)
  • شبکۀ اجتماعی صوتی مانند (Clubhouse )
  • در کتاب های شبکه‌های اجتماعی، به انواع دیگری نیز اشاره شده است.

مزایا و معایب شبکه های اجتماعی

همان‌طور که گفته شد شبکه های اجتماعی سبک زندگی را تغییر داده‌اند. برخی از این تغییرات مزیت محسوب می‌شوند و مفیدند و بعضی روال زندگی عادی را بر هم زده‌اند و مخرب‌اند. البته مزایای شبکه های اجتماعی آن‌قدر زیاد است که نمی‌توان آن‌ها را کنار گذاشت. در ادامه به برخی معایب و مزایای شبکه های اجتماعی اشاره می‌کنیم.

مزایای شبکه های اجتماعی

تسهیل ارتباطات: اصلی‌ترین کارکرد و مزیت شبکه های اجتماعی تسهیل برقراری ارتباط است. با استفاده از شبکه های اجتماعی اینترنتی می‌توان به‌راحتی با هر نقطه از دنیا ارتباط برقرار کرد. این برقراری ارتباط بسیار مهم است چون کارکردهای بسیاری دارد. فروشگاهی در غرب جهان می‌تواند به‌راحتی کالاهایش را به مردم شرق بفروشد. در واقع تسهیل ارتباطات باعث تحول کسب‌وکارها و شیوه‌های بازاریابی می‌شود، به‌طوری که اکنون نوعی بازاریابی وجود دارد به نام بازاریابی شبکه های اجتماعی (Social Media Marketing). برقراری ارتباط آسان و سریع برای کسب‌وکارها بسیار حیاتی است.

فراهم آوردن تفریح و سرگرمی: یکی از کارکردها و مزایای شبکه های اجتماعی ویژگی‌ سرگرم‌کننده بودن آن‌هاست. تماشای ویدئوهای تیک‌تاک، دیدن تصاویر و ویدئوهای مختلف در اینستاگرام، خواندن متن‌های مخاطبان در توئیتر و بسیاری از شبکه های اجتماعی دیگر برای مخاطبان سرگرم‌کننده است و زمان استراحت و اوقات فراغت آن‌ها را پر می‌کند.

تبلیغات: یکی از مزیت‌های شبکه های اجتماعی که به‌طور ویژه برای کسب‌وکارها بسیار مفید است، تبلیغات رایگان است. فقط کافی است کسب‌وکاری اراده کند تا پیامش برای هزاران مخاطب شبکه های اجتماعی ارسال شود. این ویژگی برای کسب‌وکارهای کوچک و خانگی بسیار مفید است چون می‌توانند بدون واسطه با مشتریان در ارتباط باشند و محصول و خدماتشان را تبلیغ کنند.

معایب شبکه های اجتماعی

حواس‌پرتی و اتلاف وقت: گفته شد که شبکه های اجتماعی ابزاری سرگرم‌کننده و مفرح محسوب می‌شوند. همین مزیت می‌تواند به یکی از معایب شبکه های اجتماعی تبدیل شود. حجم اطلاعاتی که در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته می‌شوید بسیار زیاد است. اگر مخاطبان مراقب نباشند، ممکن است ساعت‌های زیادی را در این محیط‌ها بگذرانند که باعث اتلاف وقت می‌شود.

به خطر افتادن حریم شخصی: وقتی افراد در شبکه های حساب کاربری می‌سازند، اطلاعات خود را در اختیار آن شبکه قرار می‌دهند. یکی از راه‌های درآمدزایی شبکه های اجتماعی تبلیغات است. از اطلاعات کاربران برای تبلیغ هدفمند استفاده می‌شود. گاهی حتی ممکن است این اطلاعات در اختیار کسب‌وکارها قرار بگیرد. مزاحمت‌های سایبری نیز یکی دیگر از معایب شبکه های اجتماعی است که حریم شخصی کاربران را به خطر می‌اندازد.

کلاه‌برداری‌های اینترنتی: کلاه‌برداری‌های اینترنتی که تعداد آن روزبه‌روز بیشتر می‌شود یکی دیگر از معایب شبکه های اجتماعی است. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی باید کاربران نکات امنیتی را به‌دقت رعایت کنند.

تحلیل شبکه های اجتماعی

هنگام کار با شبکه های اجتماعی برخی پرسش‌ها مطرح می‌شود که پاسخ آن‌ها می‌تواند راهگشای کسب‌وکارها، جامعه‌شناسان، روان‌شناسان، بازاریابان و دیگر متخصصان باشد. برای پاسخ به این پرسش‌ها به دانشی نیاز است به نام تحلیل شبکه های اجتماعی (Social Network Analysis). تحلیل شبکه های اجتماعی دانشی بسیار تخصصی‌ای است که می‌تواند برای تصمیم‌گیری‌ها، تعریف و طراحی استراتژی‌ها و هدف‌ها سازمان استفاده شود. در تحلیل شبکه های اجتماعی، شبکه به‌صورت مجموعه‌ای از گره‌ها (Nodes) و روابط میان آن‌ها تعریف می‌شود.

در کسب‌وکارها، تحلیل شبکه های اجتماعی بسیار مؤثر است. از این دانش برای تحلیل مشتریان و مخاطبان، رفتار و تعاملات آن‌ها؛ رشد و گسترش بانک‌های اطلاعاتی؛ بازاریابی دیجیتال و هوش تجاری استفاده می‌شود. برای آشنایی بیشتر با این حوزه می‌توانید کتاب‌ شبکه های اجتماعی را که در حوزۀ تحلیل شبکه های اجتماعی هستند مطالعه کنید.

آشنایی با شیوه‌های استفاده از شبکه های اجتماعی

در قسمت‌های قبلی از معایب شبکه های اجتماعی صحبت شد، اما واقعیت این است که این شبکه‌ها آن‌قدر مفیدند که با وجود آن معایب، باید از آن‌ها استفاده کرد. به‌ویژه کسب‌وکارها به قدرت شبکه های اجتماعی نیاز دارند تا بتوانند در جایی حضور داشته باشند که مخاطبان و مشتریانشان وقت می‌گذرانند. فقط کافی است با فرهنگ استفاده از شبکه های اجتماعی آشنا بود و نکات امنیتی را نیز رعایت کرد.

معرفی کتاب های شبکه های اجتماعی

یکی از راه‌های کسب دانش، مطالعه است. کتاب های شبکه های اجتماعی می‌توانند منبعی مناسب برای یادگیری باشند. در کتاب های شبکه های اجتماعی روش‌های استفاده از سوشال مدیا و کاربرد هریک شرح داده می‌شود. برای یافتن بهترین کتاب شبکه های اجتماعی باید در میان انبوهی از کتاب‌ها جست‌وجو کرد. در ادامه، چند کتاب شبکه های اجتماعی معرفی می‌شود تا راهنمایی برای مخاطبان باشد.

کتاب شبکه های اجتماعی Social Chemistry

ماریسا کینگ (Marissa King)، نویسندۀ این کتاب شبکه های اجتماعی، نشان می‌دهد که چگونه هرکسی می‌تواند بر اساس بینش‌های علوم اعصاب، روان‌شناسی و تحلیل‌های شبکه، روابط معنادار و سازنده‌تری برقرار کند. او توضیح می‌دهد که کیفیت و ساختار روابط ما تأثیر عمیقی بر زندگی شخصی و حرفه‌ای‌مان دارد. ارتباطات اجتماعی ما به‌شدت بر تجربه‌مان از جهان، احساسات و موفقیت شخصی و حرفه‌ای ما تأثیر می‌گذارد. این کتاب  اثری مفید برای درک بهتر این مفهوم است.

کتاب شبکه های اجتماعی The Boy Kings

این کتاب شبکه های اجتماعی که اثر  کاترین لوس (Katherine Losse) است، از سوی برخی فعالان این حوزه توصیه شده است. لوس تجربۀ کار خود در فیس بوک را برای خوانندگان تعریف می‌کند. او در ابتدا کارمندی دون‌پایه در بخش پشتیبانی مشتری بود. بعدها به‌عنوان سایه‌نویس (Ghostwriter) مارک زاکربرگ (Mark Zuckerberg ) فعالیت کرد. مطالعۀ این کتاب شبکه‌های اجتماعی خالی از لطف نیست.

کتاب شبکه های اجتماعی Social Media Marketing Tips 500

این کتاب شبکه های اجتماعی راهنمای کاملی برای بازاریابی دیجیتال کسب‌وکارهاست. در این کتاب صدها استراتژی عملی برای موفقیت در فیس‌بوک، توییتر، اینستاگرام، لینکدین، پینترست، یوتیوب، اسنپ چت، تیک‌تاک و موارد دیگر ذکر شده است.